Podczas tegorocznego Rybobrania,  w sobotę 13 czerwca odbędzie się II edycja Otwartego Konkursu Kulinarnego o Wazę Wodnika. W jury konkursu po raz kolejny przewodniczył będzie popularny krytyk kulinarny – Robert Makłowicz. 

Zasady rywalizacji będą analogiczne jak w przypadku znanych kulinarnych show – wyłonienie talentów spośród amatorów kuchni.

Do zmagań mogą przystąpić drużyny, składające się od 2 do 4 osób. Formuła doboru jest dowolna. Członkami drużyn mogą być zatem znajomi z osiedla, pracy, uczniowie tej samej klasy czy członkowie rodziny. Liczy się przede wszystkim dobra zabawa. Jedyne ograniczenie to liczba zakwalifikowanych drużyn, bowiem do konkursu może przystąpić maksymalnie 10 ekip. W przypadku ilości zgłoszeń większej niż 5 drużyny zostaną podzielone na 2 grupy startujące w dwóch turach.

Jakie kulinarne wyzwania czekają na uczestników? Po objaśnieniu zasad i przygotowaniu stanowisk każda z drużyn będzie miała 60 minut na sporządzenie minimum jednej, a maksymalnie dwóch potraw ze składników, które zostaną znalezione w pudełku-niespodziance (składniki obowiązkowe) oraz dodatkowych składników odnalezionych w spiżarni konkursu. Każde danie będzie oceniane indywidualnie.  Uczestnicy będą mogli korzystać jedynie ze sprzętu przygotowanego przez organizatorów. Na najlepsze drużyny czekają atrakcyjne nagrody.

Konkurs odbędzie się w porcie rzecznym w Krośnie Odrzańskim w sobotę, 13 czerwca 2015 r. w godzinach 13.00 – 14.00 oraz 16.30 – 17. 30. Prosimy wszystkich zainteresowanych o zapoznanie się z regulaminem konkursu, który wraz z kartą zgłoszenia jest dostępny poniżej.

REGULAMIN i KARTA – KONKURS_o_WAZE_WODNIKA_2015

Wypełnioną kartę należy dostarczyć do dnia 11 czerwca 2015 r.  osobiście do sekretariatu Centrum Artystyczno-Kulturalnego „Zamek” w Krośnie Odrzańskim, ul. Szkolna 1, 66-600 Krosno Odrzańskie lub drogą e-mailową na adres: sekretariat@zamek.krosnoodrzanskie.pl lub faxem na nr 68 383 89 94.

CAK „ZAMEK” poinformuje zgłoszone drużyny o zakwalifikowaniu się do konkursu telefonicznie w dniu 12 czerwca 2015 r.