W sobotę w ramach Rybobrania odbył się Transgraniczny Festiwal Sztuki Kulinarnej – projekt realizowany wspólnie z miastem partnerskim Schwarzheide.
Gwiazdą kulinarną tego dnia był Robert Makłowicz, który na scenie gotował potrawy z lokalnych ryb. Przygotował m.in. zupę rybną i paprykarz. Potrawy te degustowała krośnieńska publiczność, która licznie gromadziła się przy scenie.
Na część kulinarną Rybobrania złożyły się również dwa konkursy – „O złota ość” i „O wazę Wodnika”. Głównym tematem zmagań kulinarnych było przygotowanie potraw z lokalnych ryb.
W pierwszym konkursie ocenie podlegały potrawy przygotowane w domach. W tych zmaganiach wzięło udział 5 drużyn. Jury w składzie Robert Makłowicz, Wojciech Lewandowski i Burmistrz Krosna Odrzańskiego Marek Cebula skosztowali 11 potrwa m.in. „Sandacza na ostro”, „Gulasz z karpia”, „Racuchy z karpia”. I miejsce komisja przyznała Zespołowi Szkół Licealnych i Technicznych z Gubina za „Sandacza na ostro”, zaś wyróżnienie zdobyli Agnieszka Maciejewska, która przyrządziła „Sushi po polsku” oraz Gospodarstwo Agroturystyczne Gościniec w Brzózce za „Karpia po odrzańsku”.
I Otwarty konkurs kulinarny o Wazę Wodnika został przeprowadzony wg podobnych zasad jak „MasterChef”. Do konkursu przystąpiło 15 drużyn, które miały 60 minut na sporządzenie minimum jednej, a maksymalnie dwóch potraw ze składników, które znaleźli w pudełku-niespodziance (składniki obowiązkowe) oraz dodatkowych składników odnalezionych w spiżarni konkursu. Każde danie było oceniane indywidualnie. Uczestnicy mogli korzystać jedynie ze sprzętu przygotowanego przez organizatorów. W tym konkursie jury przyznało I miejsce zespołowi „Pasja”, czyli Małgorzacie i Agnieszce Maciejewskim za przygotowanie pierożków z pstrąga, II miejsce za zupę rybną po tajsku otrzymał zespół „Skorpiony” – w skład zespołu wchodzili Kamil i Paweł Sałek oraz Anna Czarnecka, zaś III miejsce otrzymała Krośnieńsko-Gubińska Grupa Rybacka – Kamila Misa, Paulina Adułło-Mucha oraz Zofia Korman.
W związku z tym, że poziom konkursu był bardzo wysoki, jury postanowiło przyznać II wyróżnienia. Pierwsze wyróżnienie otrzymało miasto partnerskie Karcag z Węgier, zaś drugie specjalne wyróżnienie przyznane przez Roberta Makłowicza otrzymał zespół Synergia, czyli Ewa Nowicka, Małgorzata Sadowska, Marcin Piaskowski, Marzena Miechowicz.
W tym dniu oprócz pokazów i konkursów kulinarnych odbyły się rejsy degustacyjne z Robertem Makłowiczem pt. „Wina znad rzek”. Podczas każdego rejsu goście słuchali opowieści Roberta Makłowicza o winach znad rzek oraz degustowali trunki z winnic położonych nad Loarą, Dunajem, Renem i Odrą.
Oprócz kulinarnych atrakcji dla dorosłych, organizatorzy zadbali o najmłodszych. Od godz. 12.00 pod okiem Katii Roman Trzaskiej i jej szkoły gotowania Little Chef dzieci przygotowywały smaczne, zdrowe dania z ryb i przekąski z sezonowych warzyw, owoców i ziół.
Część kulinarną wzbogaciły występy zespołu Perfectly z Krosna Odrzańskiego oraz duetu wokalno-muzycznego z Poznania. Marysia Ogórkiewicz i Adam Glinka w muzyce łączyli bluesowe zacięcie z zamiłowaniem do przerabiania znanych, popowych utworów. Na scenie zaprezentowali takich klasyków jak Stevie Wonder, Frank Sinatra, Bob Dylan, Janis Joplin, a także współczesnych artystów- Lady Gaga, Jessie J czy Britney Spears.
Transgraniczny Festiwal Sztuki Kulinarnej – to projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Polska – Województwo Lubuskie – Brandenburgia 2007 – 2013, Fundusz Małych Projektów i Projekty Sieciowe Euroregionu Sprewa – Nysa – Bóbr oraz budżetu państwa. Pokonywać granice poprzez wspólne inwestowanie w przyszłość.
Ok. godz. 17:00 ponownie ruszyła Duża Scena, na której zaprezentowały się zespoły ASO i Samowar. Muzyczną gwiazdą drugiego dnia Rybobrania były Elektryczne Gitary, świętujące w tym roku 25-lecie działalności. Zespół zagrał swoje największe przeboje, a publiczność zgromadzona pod sceną śpiewała wraz z liderem formacji, Kubą Sienkiewiczem. Doskonałym odzwierciedleniem wspaniałej atmosfery była tęcza, która już po kilku utworach pojawiła się na niebie. Jeszcze długo po zakończeniu koncertu można było usłyszeć melodyjne „Jestem z Krosna” nucone przez mieszkańców. Wieczór zwieńczyła wspólna zabawa przy dźwiękach polskich szlagierów granych przez zespół Samowar oraz pokaz sztucznych ogni, które tuż po północy rozświetliły niebo nad Krosnem Odrzańskim.
Sponsorami imprezy byli: PGE Gubin S.A., Homanit Sp. z o.o., Bank Spółdzielczy w Krośnie Odrzańskim, Bank BGŻ S.A., Fabryka Maszyn i Urządzeń Gastronomicznych KROMET Sp. z o.o., Przedsiębiorstwo Handlowo – Usługowe „TERCET” Kazimierczak Dorota, Krośnieńsko – Gubińska Grupa Rybacka, Nadleśnictwo Krosno, Nadleśnictwo Bytnica, Nadleśnictwo Brzózka, Piekarnia – Cukiernia „Nowa” Rajmunda Dratwy, Zakład Cukierniczo – Piekarniczy „Stenia”, Restauracja „Kuźnia Smaku”, Hotel „Odra”.
PATRONAT MEDIALNY nad wydarzeniem objęli: TVP Gorzów Wielkopolski, www.tvp.pl/gorzow-wielkopolski, Radio Zachód, Gazeta Lubuska, www.gazetalubuska.pl , Gazeta Tygodniowa oraz Gazeta Wyborcza.
źródło: strona UM w Krośnie Odrzańskim